maanantai 11. huhtikuuta 2016

7 vinkkiä vaatekaapin kokoamiseen


10.4.2016b

Tuo koko teksti kuvaa vain mielestäni niin hyvin sanaa "tyyli". Ei sille oikein ainakaan minun mielestäni löydy sellaista yksiselitteistä selitystä, varsinkin kun sanalla on monta merkitystä. Nyt siis kuitenkin aiheena tämän vuoden yksi selkeästi teema-aiheista, nimittäin se unelmien vaatekaappi. Sitä minun unelmaani on tällä raoteltu vaatekappale kerrallaan. Eikä minkä tahansa vaatekappaleiden vaan nimen omaan niiden "it" -kappaleiden. Miten sitten olenkaan sen oman tyylin kehitellyt itselleni selviiä nyt. Ainakin teoreettisesti. Onhan tämä tyylin kehitys pitkä matka siinä missä kasvu ihmisenä. Virheitä tehdään niistä opitaan. Riskejä otetaan ja joskus onnistutaan.

Tähän olen kerännyt seitsemän ydinasiaa. Nämä ovat sellaisia asioita jotka itse pidän tärkeinä ja muutenkin avuliaina apuina sen tyylin kokoamisessa. Ja ehkä kuitenkin vähän myös muistutuksena... Huomaatte kyllä mitkä kohdat ainakin minulle ovat sitä muistuttelua. Mutta hei, eiköhän sitten vain pistetä homma pyörimään!

1. KARSIMINEN
Tämä on hyvin iso projekti ja ainakin itselle tuli sellaista mielenrauhaa. Tosin tällähetkellä vaatteet ovat kaapista vaihtaneet paikkaa IKEA-kasseihin. Mutta hei, ovatpa ainakin poissa sieltä kaappitilaa viemästä. Itse lähdin tässä karsimisessa oikein rankalle linjalle. Laitoin vaatteet neljään pinoon: pidä, ehkä, pois, roskiin. Ehkä pino on tosiaan pienoinen riskipino, sillä siitä helposti tulee se kaikista isoin kasa. Kuitenkin itse koin että tuollainen pino oli hyvä tehdä muutamasta syystä. Ensinnäkin olen todella huono heittämään tavaraa pois, joten se helpotti sitä ahdistusta. Toiseksi vaatteita voi aina tuunailla. Joten ehkä pinosta saatan katsoa saisiko vaikka vanhasta t-paidasta kivan topin, lökäreistä shortsit tai muuta vastaavaa. Tässä puuhassa kannattaa kyllä olla säälimätön. Jos et pistäisi sitä heti itsesi päälle, älä pidä sitä.

10.4.2016a

2. INSPIROITUMINEN
Ehkä koko tämän prosessin se hauskin osuus. Pinterest on tähän hommaan oikein oiva väline. Itsehän sitä tosiaan käytän varmaankin enemmän kuin Instagramia. Kannattaa kuitenkin varoa hullaantumasta. Itsellä on esim. kansioita moneen lähtöön, joihin kuvia lisäilen. Erikseen on nimittäin sitten vain ne kauniit kuvat. Ainakin näin Suomen ilmastoa ajatellen hyvät vaihtoehdot on ne kesä, talvi ja syksy/kevät erottelut. Myös esim juhla, arki ja urheilu/vapaa-aika ovat aika potenttiaalisia. Tai sitten voi tehdä niin kuin minä ja laittaa melkein 10 kansiota liittyen vaatteisiin. Yksi on esim pyhitetty täysin mustille asukokonaisuuksille.

3. HYVÄKSYMINEN
Nyt kun on sitten ihastellut niitä ihania kuvia, katsellut mitä ihanampia asukokonaisuuksia ja mallailtu niitä siellä oman päänsisällä. Sitten iskeekin se todellisuus. Itsellä ei välttämättä näytäkään se sama paita hyvältä päällä kuten inspiraatiota haetulla mallilla. Ainahan voi salille mennä ja pistää sitä kroppaa kuosiin. Kyse ei kuitenkaan joka kerta siitä ole. Itsellä nimittäin on esim peppu sellaista koko luokkaa, että on tullut huomattua kuinka haasteellista housujen etsiminen on. Siihen otetaan vielä paksut reidet niin olemme tavanneet housuhelvetin. Esim itse voin jättää valkoisille farkuille oikein syvät hyvästit, myös matalavyötäröiset farkut saavat jäädä rekkeihin roikkumaan. Faktahan on se, että kaikille ei sovi kaikki, mutta aina on vaihtoehtoja. Joten vaikka saatankin ihastella asukokonaisuutta valkoisilla farkuilla, en niitä itselleni osta. Jäisivät vain kaappiin lojuamaan moniksi vuosiksi. Koettu on.

10.4.2016

4. APINOINTI JA SUUNNITTELU
Kopioi. Jos löydät täydellisen asukokonaisuuden, niin miksi et voisi pukeutua niin. Tähänkin on hyvä tehdä esim Pinterestissä ihan oma kansionsa. Inspiroituminen on erikseen, se valmis asu erikseen. Kannattaa kuitenkin näitä asukokonaisuuksia klikkaillessa muistaa, että olisihan se hyvä, jos kaapista löytyisi jo 70% valmiiksi. Myös on hyvä pitää mielessä yhtenäisyys. Yritä siis etsiä asuja, joista vaatekappaleita voi yhdistellä keskenään. Voittoahan siinä tekee mitä enemmän saa tehtyä asuja yhdestä vaatteesta. Kollaasit ovatkin tällaiseen oikein oiva väline. Muutenkin etukäteen suunnittelusta ei todellakaan ole mitään haittaa. Itsellä on nimittäin projekti jossa kuvaan kaikki vaatteeni. Silloin se kameran akku loppui ja tuli sellainen"vituiksi meni" -olo. Nyt odotellaa aivan eri fiiliksillä sitä vapaata aikaa, että pääsisi kuvailuja jatkamaan. Näin se mieli vain muuttuu.

5. KÄRSIVÄLLISYYS
No niin, nyt päästäänkin tähän ehkä omaan kompastuskiveen. Olen niitä ihmisiä joiden on saatava kaikki heti, vaikka siinä osa-alueella kokisin, että parannusta on tapahtanut. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että sellainen ollaan edelleenkin, vaikka sitten pienemmässä mittakaavassa. Vaatekaappia ei remontoida yhdessä yössä, ellet ole rahoissa kylpevä. Muussa tapauksessa se kootaan pala palalta. Sitä oikeaa yksilöä kannattaa metsästää, ettei sorru jälleen niihin "mitä tämä oikein tekee kaapissani?" -hetkiin. Ja tähän todellakin tarvitaan kärsivällisyyttä! Muista.

6. ÄLÄ OLE TYHMÄ
Vähän ehkä harhaan johtava, mutta en keksinyt parempaakaan asiaa. Nimittäin jotta saisi luotua sen toimivan vaatekaapin, ei saa sortua tyhmyyksiin. Se että jostain paidasta saisi yhden kivan asun, ei ole tarpeeksi hyvä syy sen ostamiseen. Tosin on niitäkin tilanteita, että sitä yhtä mekkoa tulee käytettyä ehkä kerran vuodessa, mutta  et silti luopuisi siitä mistään hinnasta. Tämä ajatus on kuitenkin hyvä pitää mielessä niitä asuja suunniteltaessa. Edelleenkin mitä useampaan asuun pystyt sen yhden topin yhdistämään, sitä parempi. Ei tule varmaankaan kenellekään yllätyksenä.

7. EI OLE SÄÄNTÖJÄ
Se että nyöripaidat ovat muotia ei tarkoita että sinun pitäisi niitä käyttää. Se että ihastelet kuvia tekoturkistakeista ei tarkoita, että sinun täytyy sellainen hankkia. Kuten tuo ensimmäinen kuva hienosti kertoo, on jokaisen tyyli osa persoonaa. Joten vaikka kopioisitkin jonkun asukokonaisuuden kokonaan, saat siitä silti tehtyä itsesi näköinen. Ja tee! Nykyään pukeutuminen on suht vapaata, ainakin minusta, joten miksi luoda itse sille rajoitteita. On tietenkin tilaisuuksia, asioita joiden kanssa täytyy pukeutuminen liittää. Kuitenkin mitä rehellisempi olet itsellesi, sitä helpommin löydät sen joka sinulle kuuluu. Ja jos haluat kulkea talvipakkasissa punainen lyhyt nahkahame päällä, niin anna mennä!

Tässä olikin sitten pääpiirteittäin nämä minun seitsemän muistettavaa asiaa, mitä tulee siihen vaatekaappiin. Osa asioista on aivan itsestään selvyyksiä, mutta juuri esim se että tämä on pitkä aikainen prosessi, ei meinaa millään iskostua päähän. Kyllä tässä pikkuhiljaa tosin. Myös se, että vaikka olenkin metsästellyt eikä niitä täydellisiä Boyfriend-farkkuja ole löytänyt, en ole möskään pahojen tapojeni mukaisesti sortunut "ihan ok" -kappaleeseen. Mutta hei, toivottavasti tästä oli jollekin apua ja heittäkääs kommenttiin vähän sellaisia omia kertomuksia siitä, kuinka pukeudut miten pukeudut. Hyvää alkanutta viikkoa kaikki!

2 kommenttia:

  1. Hei! Eksyin blogiisi sattumalta, olipa piristävä postaus! :)
    - Satu, http://mylifes-stripes.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!