lauantai 8. lokakuuta 2016

Varma kakkupohja ohje

Tähän alkuun pienoinen alustus. Seuraava resepti ei ole mitenkään "pro" ja sanonkin, että ammattilaisten on hyvä laittaa amatöörilasit päähän. Vaikka alaa opiskelenkin ja tässä keväällä valmistun, niin kotona usein olen aikalailla luovalla päällä. Tämä johtaakin monesti jos jonkinlaisiin kommelluksiin (joilta ei tälläkään kertaa vältytty...), koulussa ja työharjoittelussa onneksi puhtaat paperit mokailusta ovat. Tässä tuleekin kakun teko-ohje, täytekakkuun pohjaksi menee. Kunnon kotiresepti, koulussa esim leivinjauhe jätetään suosiolla kaappiin. Mutta itse tykkään kotona tällaisista aidosti kotiresepteistä, koulussa kun saa ammattimaisesti ihan riittävästi toimia. Joten kohdatkaa jokaisen ammattilaisen kauhu, desimitat!

7.10.2016

Aika usein, melkeimpä poikkeuksetta kotona kirjaan aina ainekset ylös post-it lapulle. Nykyään juuri kirjaan vain määrät, harvoin enää koko reseptiä. Ainoastaan jos on jotain todella monimutkaisia vaiheita, niin saatan kirjata esim numeroilla ylös missä järjestyksessä aineet tulee.

Tämän reseptin alkuperästä ei ole mitään haisua. Äiti on tällä tehnyt monia vuosia kakkuja meillä kotona, itsekin ensimmäisen täytekakun tällä reseptillä tein. En ole sillä vielä kertaakaan mokannut, joten miksi vaihtaa hyvää reseptiä pois? Totta kai koulun myötä on tullut sellaisia pienoisia niksejä, joiden avulla tästä saa ehkä hitusen verran paremman. Mutta tosiaan ainakin itse seison tämän takana 100%. Resepti valmiina, joten ei sitten muuta kuin vain menoksi!

V A I H E   1: Musiikki

7.10.2016h

Pitää olla aina musiikkia kun leipoo. Koulussa ei saa olla, mutta kotona on aina. Tulee letkeämpi fiilis ja onhan se hyvä hetki kuunnella esim Sannin uusi levy! Ja ei hätiä, vaikka kämppis olisi ottanut kajarit mukaan, onneksi kone pelastaa. Harvoin sillä kyllä tulee enää musaa kuunneltua, on noi Inkan boset sen verran kovassa käytössä tässä talossa.

V A I H E   2: Tarvikkeet

7.10.2016a

Okei, aivan ehdotonta eivät kaikki kuvassa näkyvät asiat ole. Esim kyllä tuota urakasta selviää ilman siivilää ja raappa taisi itseasiassa jäädä minultakin tällä kertaa käyttämättä. Yleensä sillä tosin tasoitan tai sitten sekoitan jauhot muna-sokeri massaan. Nyt kuitenkin hommahoidettiin oikein näpsäkästi nuolijalla. Niin pienestä satsista oli kuitenkin kyse.

V A I H E   3: Valmistelu

Blogi'16-006

Tässä vaiheessa napsautin uunin päälle ja 175asteeseen. Minulla ei oikein vieläkään ole tuon uunin kanssa selviä säveliä ja muutenkin se on vähän hitaasti lämpenevää sorttia. Kakkumassa on nimittäin kuitenkin sellainen, että heti se pitäisi valmistuttua uuniin saada...

Voita, tai muutakaan käyttökelpoita rasvaa ei meiltä löytynyt. Paitsi tuo rypsiöljy, joka ihan hyvin ajaa asian. Sitä siis VÄHÄN pohjalle, ja talouspaperilla tai vaikka sitten jos löytyy suti, niin sillä levitelellen. Vehnäjauhoa pieni lusikallinen ja sitä sitten pyöräytellään kulhossa, kunnes jauhoja on jokapaikassa. Myös pöydällä.

Itse teen myös aina pohjalle leivinpaperista oikeankokoisen palan. Helpottaa sitten myöhemmin kun kakkua irroitetaan niin huomattavasti. Ja jotta ei vielä lopetettaisi tämän kikan hehkuttamista, niin myös kakun leikkaaminen on helpompaa kun tuo leivinpaperi on tuossa.

V A I H E   4: Ainekset

7.10.2016e


V A I H E   5: Massan valmistus

Blogi'16-007 Blogi'16-008

Ensimmäisenä pistetään kananmunat vesihauteeseen. Ja siis arvatkaa vain montako kananmunaa olen nyt viimeisen vuoden aikana rikkonut. Jep, ja kertokaa se vielä ainakin kahdella. Joten kyllä siinä pieni "no mitähän vittua" pääsi, kun ensimmäisestä munasta lävähti kuri mukaan kulhoon. No siinä sitten nopeasti ongin sen pois. Ja ei kun seuraavan munan kanssa sama juttu. Muista edes koska niitä kuoria on viimeksi sinne sujahtanut. Noh siitä selvittiin, munat pääsi oikein lämpöiseen vesihauteeseen oleilemaan sillä aikaa kun muita aineksia mittailin.

Kananmunat ja sokeri sekaisin. Vatkaimella ihan niin sekaisin, että massasta jää jälki hetkeksi pinnalle. Ei siinä kauaa mene ja minulla oli astiapyyhe käärittynä alle, niin kulho pysyi hyvin paikallaan. Sitten vain siivilän kautta jauhot sekaan ja tässä sitten huolellinen nostelu nuolijalla. Jauhoista jää todella helposti sellaisia "möykkyjä", jotka sitten paljastuvat vähänväliä. Uskokaa, että tässä vaiheessa oikeasti sillä auttavalla kädellä olisi niin paljon hyötyä. Noh nyt sellaista ei ollut, joten itse sitten homma hoidettiin.


V A I H E   6: Vuokaan ja uuniin

7.10.2016n 7.10.2016o 7.10.2016p

Ja tässä vaiheessa lähdettiinkin pahasti metsään. Astian johon aloin tuota massaa latomaan on usein ollut kakkupohjan muottina. Tämä kerta ei ollut poikkeus, paitsi..... tuota vuokaa on aina käytetty neljän munan pohjassa. Ja enhän minä sitä muistanut kun vasta siinä vaiheessa, ettei enää voinut kuin antaa mennä. Sormet ristissä siis pistin vuoan uuniin. Kymmenen minuutin jälkeen tulin uudestaan katsomaan ja se mitä pelkäsin oli tapahtunut: uunin pohjassa komeili kakkumassaa. Oikein mukava määrä vielä. Noh ei auttanut muu kuin vain katsella kellosta, että joko ollaan valmiita ja sitten vain pohja veke, uuni kiinni ja valmennushommiin. Sieltä tullessa kuurasinkin sitten kakut pois pohjasta ja kauhulla aloin irrottamaan kakkua. Olin jo roskiin heittämässä. Tuntui raa'alta ja päässä vain toistin itselleni, että tätäkö minä todella opiskelen. 

Aamulla sitten oli sen kakun leikkaamisen vuoro ja hei, eipä kakku enää mikään raakuli ollut! Hyvin sain leikattua joten kaikista kommelluksista huolimatta ainakin se osa-alue onnistui. Illalla nähdään miten kakulle sitten muuten kävi, siitä tännekin tulee varmasti sitten lopullisessa muodossaan kuva. Hyvä tai huono, kuva tulee. Viimeisetkin arvokkuudet siis veke...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!