torstai 18. toukokuuta 2017

A burger without a cheese, Like a hug without a squeeze.

18.5.2017 18.5.2017b

On jo pidemmän aikaa tehnyt mieli sellaisia kunnon itsetehtyjä burgereita. Laitoinkin Jyväskylässä ollessani Inkalle viestiä, että voidaanko tehdä niitä sitten ensiviikolla. No heti maanantaina sitten pistettiinkin keittiössä kunnon burgeritehdas käyntiin! Ja tosiaan sitä ruokaahan sitten tuli aikalailla, mutta hyvä, niin ei ole tarvinnut muina päivinä sen ruoan suhteen stressailla. Jääkaapissa ollut kaikki valmiina, ei muuta kuin lämmitys ja syöden. Näinhän sen homman pitäisi muutenkin pelittää, ehkä mekin tässä aletaan pikkuhiljaa oppia tätä ennakointia...

Tehtiin burgereihin pihvit ja sämpylät itse. Sipulirenkaatkin oli listalla, mutta nälkä vei voiton ja päätettiin jättää ne seuraavaan kertaan. Tarpeeksi oli näissäkin hommaa siihen nälkään nähden, vaikka nopeasti ruoka tulikin. Ja helppoja ovat tehdä, ei todellakaan tarvitse olla mikään ruoanlaittaja!

S Ä M P Y  L Ä T:
5dl vettä
50g tuorehiivaa
1 rkl sokeria
½ rkl suolaa
½ dl rypsiöljyä
n. 12dl sämpyläjauhoja

1. Laita hiiva käsin murustettuna kädenlämpöiseen veteen. Anna liueta.
2. Lisää sokeri ja suola.
3. Laita jauhot pienissä erissä. Lusikka käy sekoittamiseen oikein hyvin.
4. Valuta öljy. Itse sekoitin käsin, näin saan tuntumaa taikinasta. Lisäsin kourallisen jauhoja, mutta varo lisäämästä liikaa. Itse jätin taikinan suht tahmeaksi.
5. Anna nousta n. 30min. jossain lämpimässä paikassa. Itse pistin uunin viereen. Taikinan pitäisi tuntua kimmoisalta, eikä enää niin tahmealta.
6. Pyörittele halutun kokoisia sämpylöitä. Minä tein meidän sämpylöistä suht isoja, joten niitä mahtui vain 9 pellille. Käytä tarvittaessa jauhoja. Ripottele vielä vähän jauhoja päälle ennen uuniin laittamista.
7. Paista 225asteessa kunnes ovat kypsiä. Kypsyyden näkee siitä että on päältä vähän kullertavan ruskea ja pohjaa koputtaessa tuntuu ontolta. Itse paistoin lähemmäs 25min. Yleensä paistoaika on siinä 15min kohdilla.

J A U H E L I H A P I H V I T:
800g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
2 kananmunaa
mausteita oman maun mukaan: (meiltä löytyy grillimaustetta, paprikamaustetta, sipulijauhetta, pippuria, suolaa)

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää mausteet lopuksi.
2. Muotoile pihvit. Jätä keskiosa vähän lommolle, pihvit nousevat kypsyessään ja näin niistä saa tasaiset keskeltä.
3. Paista pihvien pinnat paistinpannulla.
4. Laita paistetut pihvit pellille ja jokaisen päälle yksi siivu cheddar-juustoa.
5. Pistä pihvit uuniin 225asteeseen ja paista kunnes juusto on sulanut aivan sulaksi. Pihvit oli tämän jälkeen ainakin meillä kypsiä, jos kuitenkin epäillyttää niin halkaise yksi pihvi tarkistaaksesi kypsyyden.

Sitten vain täytteitä sen oman maun mukaan! Meiltä löytyi noiden lisäksi pekonia, kurkkua, suolakurkkua, tomaattia, salaattia, aura-juustoa ja paistettua sipulia. Kastikkeina toimi ihan kaupasta ostettu hampurilaiskastike, sekä tietenkin ketsuppia myös burgereihin kiitos.

Näitä samoja purilaisia vein Etulle keskiviikkona ja lisättiin avokadoa. Oli kyllä hyvää! Ei siis kaikkia kerralla, mutta mitä enemmän on täytevaihtoehtoja, sitä enemmän on tietenkin valinnan varaa. Ei sitä samanlaista burgeria koko viikkoa jaksa kuitenkaan syödä.

Omatekemät ovat kyllä todellinen hitti, mutta onhan välillä vain pakko saada sellainen kunnon einesburgeri. Joskus mieli tekee sellaista ylitse kaiken. Sen kun vain voi maistaa ne kaikki E-aineet. Joskus taas mieli tekee enemmän tällaista kotitekoista. Varsinkin kesällä näitä omatekoisia grillauksen yhteydessä, kiitos. Ja varmasti tullaankin tekemään. Erityisesti nuo itse tekemät sämpylät ovat kyllä paljon parempia kun kaupan tarjoamat pullamössöt...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!